- Zahvala primljena: 2
Wlan
- [ctn]sdlord
- Topic Author
- Posjetitelj
19 godina 2 tjedana ago #11677
od [ctn]sdlord
Wlan was created by [ctn]sdlord
Pokušavam svoje u Kašini nagovoriti na Wlan.
Sad, jel netko radil Wlan ili se kuži u to bio bi zahvalan na pomoći.
Zanima me da li je bolje kupovati antene ili ih raditi. (neke sheme ili linkovi)
Koje ste kartice i AP koristili
itd....
Zanima me da li je bolje kupovati antene ili ih raditi. (neke sheme ili linkovi)
itd....
Please Prijava to join the conversation.
- rex_zac
- Posjetitelj
19 godina 2 tjedana ago #11680
od rex_zac
postavljam wlan nad hvarom
dosta si opcenito pitao... za sta ti treba? da se spojis kao klijent ili bi jos nekog zakacio preko sebe?
koja je razlika u nadmorskoj visini tebe i cvorista?
takodjer, koja je udaljenost?
opcenito ekipa iz ZGa i okolice sama sebi radi antene, a radi i ostalim udrugama (kao npr. mojoj) tako da mozes od njih kupiti..
zbilja ne traze puno. od 50 kn do 250kn s tim da ona od 50 kn radi super do udaljenosti od 1-1.5km dok ova od 250kn ide oko 2-3 km.
javi mi na pm ako oces da te povezem s njima.
a sto se gotovih antena tice cijene ti se krecu - za isto sta ovi naprave od 350 kn - 500 kn.
sto se tice sektorki to je malo teze za napraviti.. mi smo prije 2 tjedna sa jos 4 udruge narucivali iz poljske sektorke jer su - kad se carina i sve gluposti zbroje - i do 35% jeftinije... doduse... to je izravno iz tvornice.
(to su one antene sta koriste VIP i CRONET, ali slabije).
omnice.... nemoj kupovati. u ZGu se to ne isplati jer ces imat nikakvu vezu (previse ometanja).
sto se APova ili kartice tice.. pretpostavljam da se hoces zakacit na neku postojecu mrezu..
ako uzima AP nek uzme neki koj ima isti cip ko i sta ima mreza na koju se kaci - time ce dobiiti najbolje performanse a i ako uzmes s drugacijim cipom riskira da ti se rusi veza pa cak i da tvoj AP ne nadje tu drugu mrezu.
neki od dobrih APova su npr Buffalo WBR-G542 i D-LINK 2100
sto se kartica tice... to je dosta neisplativo kad se sve zbroji i oduzme....
jer 1m kabela od antene do pigtaila (komad zice koj spaja kabel od antene i karticu, koj kosta od 50-120kn) kosta 15kn/m.
jel te jos nesto zanima?
Replied by rex_zac on topic Wlan
[CTN]SDLord napisao: Pokušavam svoje u Kašini nagovoriti na Wlan.
itd....
postavljam wlan nad hvarom
dosta si opcenito pitao... za sta ti treba? da se spojis kao klijent ili bi jos nekog zakacio preko sebe?
koja je razlika u nadmorskoj visini tebe i cvorista?
takodjer, koja je udaljenost?
opcenito ekipa iz ZGa i okolice sama sebi radi antene, a radi i ostalim udrugama (kao npr. mojoj) tako da mozes od njih kupiti..
zbilja ne traze puno. od 50 kn do 250kn s tim da ona od 50 kn radi super do udaljenosti od 1-1.5km dok ova od 250kn ide oko 2-3 km.
javi mi na pm ako oces da te povezem s njima.
a sto se gotovih antena tice cijene ti se krecu - za isto sta ovi naprave od 350 kn - 500 kn.
sto se tice sektorki to je malo teze za napraviti.. mi smo prije 2 tjedna sa jos 4 udruge narucivali iz poljske sektorke jer su - kad se carina i sve gluposti zbroje - i do 35% jeftinije... doduse... to je izravno iz tvornice.
(to su one antene sta koriste VIP i CRONET, ali slabije).
omnice.... nemoj kupovati. u ZGu se to ne isplati jer ces imat nikakvu vezu (previse ometanja).
sto se APova ili kartice tice.. pretpostavljam da se hoces zakacit na neku postojecu mrezu..
ako uzima AP nek uzme neki koj ima isti cip ko i sta ima mreza na koju se kaci - time ce dobiiti najbolje performanse a i ako uzmes s drugacijim cipom riskira da ti se rusi veza pa cak i da tvoj AP ne nadje tu drugu mrezu.
neki od dobrih APova su npr Buffalo WBR-G542 i D-LINK 2100
sto se kartica tice... to je dosta neisplativo kad se sve zbroji i oduzme....
jer 1m kabela od antene do pigtaila (komad zice koj spaja kabel od antene i karticu, koj kosta od 50-120kn) kosta 15kn/m.
jel te jos nesto zanima?
- [ctn]sdlord
- Topic Author
- Posjetitelj
19 godina 2 tjedana ago #11683
od [ctn]sdlord
Replied by [ctn]sdlord on topic Wlan
Hvala ljepo si mi objasnil
Ma mi radimo mrežu od početka nepostoji ništa
nije toliko široko koliko je dugačko od prve do zadnje točke je oko 3-4 km
pa sam ja mislio da se postavi 2-3 AP sa dobrim antenama (ove koje sam ja gledal su do 1.5km max) a ostali da kupe kartice naravno da bude sve kompatibilno
Ak imaš ideju kak bi ti to složil napiši
Moram još skupiti ljude. Znaš sve vuči za rukav hočeš nečeš itd ali ide na bolje. Pretpostavljam da bude negdje oko 20-40 korisnika
za antene te još budem kontaktiral
Ma mi radimo mrežu od početka nepostoji ništa
nije toliko široko koliko je dugačko od prve do zadnje točke je oko 3-4 km
pa sam ja mislio da se postavi 2-3 AP sa dobrim antenama (ove koje sam ja gledal su do 1.5km max) a ostali da kupe kartice naravno da bude sve kompatibilno
Ak imaš ideju kak bi ti to složil napiši
Moram još skupiti ljude. Znaš sve vuči za rukav hočeš nečeš itd ali ide na bolje. Pretpostavljam da bude negdje oko 20-40 korisnika
za antene te još budem kontaktiral
- rex_zac
- Posjetitelj
19 godina 2 tjedana ago #11684
od rex_zac
Replied by rex_zac on topic Wlan
jedan savijet....
odmah idi na backbone.
ukratko to je sljedece:
T -> <- T--T--T -> <- T
znaci "T" ti oznacava AP, "->" su ti usmjerene antene, a "--" je LAN kabel.
radi se o tome da na ovaj nacin rasterecujes APove i daju najbolje performanse.
ako ces radit:
T -> <- T -> <- T
onda ocekuj manje performanse i prilikom veceg broja korisnika zagusenje jer APovi to ne mogu podnjeti...
znaci vec pri 10 korisnika ti prakticki dolazi do zagusenja.
e sad...
umjesto " T--T--T " 3 APa, mnogi stavljaju obican komp sa 3 wlan kartice i onda to fino da ruta... obicno mikrotik software ili neki drugi.
a imas i gotova rjesenja - opet mikrotik kao najisplativije to je ono.. ukljucis u struju i imas sveeee sta si mozes zamislit..
od filtera, kontrole, sve..
al to kosta od 200EUR pa na dalje...
ja ti preporucam da porazgovaras sa Kiko-m iz dugava, tip je mrezni admin u jednoj tvrtki i ima udrugu u dugavama, pa ti moze pomoc tocno oko projektiranja da se ne shebes ko mi... mi smo pun k. ulozili i vecina toga jos stoji jer nam fali pravo i kvalitetno glavno cvoriste a to kosta... a nemamo para.
odmah idi na backbone.
ukratko to je sljedece:
T -> <- T--T--T -> <- T
znaci "T" ti oznacava AP, "->" su ti usmjerene antene, a "--" je LAN kabel.
radi se o tome da na ovaj nacin rasterecujes APove i daju najbolje performanse.
ako ces radit:
T -> <- T -> <- T
onda ocekuj manje performanse i prilikom veceg broja korisnika zagusenje jer APovi to ne mogu podnjeti...
znaci vec pri 10 korisnika ti prakticki dolazi do zagusenja.
e sad...
umjesto " T--T--T " 3 APa, mnogi stavljaju obican komp sa 3 wlan kartice i onda to fino da ruta... obicno mikrotik software ili neki drugi.
a imas i gotova rjesenja - opet mikrotik kao najisplativije to je ono.. ukljucis u struju i imas sveeee sta si mozes zamislit..
od filtera, kontrole, sve..
al to kosta od 200EUR pa na dalje...
ja ti preporucam da porazgovaras sa Kiko-m iz dugava, tip je mrezni admin u jednoj tvrtki i ima udrugu u dugavama, pa ti moze pomoc tocno oko projektiranja da se ne shebes ko mi... mi smo pun k. ulozili i vecina toga jos stoji jer nam fali pravo i kvalitetno glavno cvoriste a to kosta... a nemamo para.
19 godina 2 tjedana ago #11685
od pisko
Ako hoces doma radit antene i saznat malo vise o wlna-u onda odi na
www.zgwireless.net
tamo imas sve......
Jos jedan savijet, dobro ti je stavit antenu za wlan na satelitsku, puno bolje performanse daje nego original antene koje su oko 300kn skuplje.... a ove mozes sam doma radit ako vec neces kupovat od zgwireless-a, jos ti se ja mogu raspitat kolko moj frend racuna takvu izradu antena......
Jos jedan savijet, dobro ti je stavit antenu za wlan na satelitsku, puno bolje performanse daje nego original antene koje su oko 300kn skuplje.... a ove mozes sam doma radit ako vec neces kupovat od zgwireless-a, jos ti se ja mogu raspitat kolko moj frend racuna takvu izradu antena......
Moderatori: razor
Vrijeme kreiranja stranice: 0.930 sekundi