Kuleni, i seke

Više
16 godina 8 mjeseci ago #25925 od [ctn]sluzavy_cro
kod mene postoji problem sto mi se struka mješa u običaje, možda je Loki tu kompetentniji od mene,ali u biti je najvažnije u kobasicu staviti najkvalitetnije i najzrelije meseko.
Tako da ti za kobaju treba krmača cca 250 kg pa naviše, u kobaju idu obje šunke, ledja, vrat, pola krmenadle, bunceke po volji a rebra i dio slanine poštedi. Svo meso se u mom slučaju melje na najvećoj šajbi, inače kad se osuši bude ko iverica.Ako nisi vičan spravljanju začina kupi si za prvu ruku gotove smjese za Slavonski kulen i kobasicu, dodaj malo ljute paprike i obavezno češnjaka (samljevenog). U slučaju da znaš što želiš ili imaš neki drugi recept probaj tako. Na izbor ovitka (crijeva) odlučuje masa koju želiš, ako ćeš tipičnu kobasicu odaberi ovčja ili svinjska ravna crijeva (ima ih za kupiti ako ti niko neće prati), a ako želiš kulenovu seku ( a svi seke volimo :P ) kupiš ova plastična iz našeg slučaja kod mene promjera 65, u Lokija nisam siguran, ona ti se sušenjem skupe za 30%. Ako nedaj bože želiš pokušati napraviti Kulen onda moraš masu staviti u "Katicu" oliti kolon ili debelo crijevo ( i to ima za kupiti). kod poslijednjeg ti želim sreći jer ja još nisam skupio dovoljno hrabrosti da radim Kulen.
Što se sušenja tiče, to se određuje vrsta kobaje i količina nadjeva, u biti oko pet do šest dimova. Dimi se u prosjeku svaki drugi do treći dan u međuvremenu provjetravaš, dimljenje se radi tako da zapališ panj, bukva ili grab i napraviš da tinja, oko njega možeš staviti strugotine (piljevinu ) u biti nesmije se dopistiti plamen i topal dim zato ti pušnica mora biti visoka najmanja udaljenost od ložišta do mesa treba iznositi oko 1,80 m.

Kad odimiš proizvode staviš na umjerenu cirkulaciju zraka, tavan i onemogućiš prilaz pticama, glodavcima ( u to se ubrajaju i ostali članovi obitelji) i ako ti većina preživi do Uskrsa znači da nešto nisi dobro napravio, jer se kobaja uglavnom stuče do Uskrsa :D

Please Prijava to join the conversation.

Više
16 godina 8 mjeseci ago #25926 od ne0
Replied by ne0 on topic Kuleni, i seke
Da u principu mi je teoretski sve jasno! Prvo bi probao s kobasama da vidimo kako bi to ispalo. Stari je slavonac njegov stari je u baranji to stalno radio nije da on nema teoriju ali doma nikada nismo susili meso. Nismo jer nemamo pusnicu ali mislim ja to nesto zazidati! Neki tu kod mene suse meso u bacvama ali meni to bas nije to to!!
Kulen to moras biti majstor i to mi je jasno... al kad bi bar uspio napravit svoju domacu kobasu a da mi ispadne kolko tolko oK!
Zena, mama opce ne podrzavaju moju ideju tati se to nedaa jer po njihovom imas sve za kupit u velikim centrima i sta ces se mucit. Al kad odu u slavoniju kod rodbine i probaju kobasu onda im je fino :D jer takvu nemas za kupit...

Please Prijava to join the conversation.

Više
16 godina 8 mjeseci ago #25929 od [ctn]sluzavy_cro
Replied by [ctn]sluzavy_cro on topic Kuleni, i seke
ma kakve bačve u njima se vino drži :P

Samo ti daj napravi 10 kg smjese, samo probajte nabavit krmaču od barem 1,5 god a moze i starija. Od ovih utovljenih svinja ti kad voda izađe ne ostane nist od mesa , a kobaja bude ko piljevina.
Ako ti je stari iz Baranje onda zna da je u Kopačevu najbolja paprika, pošaljem ti ja kada budes trebao.
I nema boljeg osjećaja kad ti dodju kumovi i prijatelji na belu , a ti izvadiš rakijicu (vino) i suhomesnato tvojih ruku djelo. A onda ti iz zavisti počnu drobiti, kao ono moj kum u Slavoniji to radi ovak, dok kuma to voli onak i sl :D
I nakon prve partijice prazan pladanj, a rakija izlapila :P

Please Prijava to join the conversation.

Više
16 godina 8 mjeseci ago #25933 od ne0
Replied by ne0 on topic Kuleni, i seke
Je stari mi je pravi baranjac samo sto je nakon osnovne skole upisao policijsku skolu u Zagrebu jer jedino je tu bilo u HR. Sa 14-15g dosao u Zagreb tu upoznao staru i ostao, ahh te zene :mrgreen:
Eto imam zelju i volju a to je valjda najbitnije... mislim da u pocetku nece kobase bit super ukusne al valjda cu naucit s vremenom. Za sitnice znam koga cu pitat :D
Za svinju to vec imamo provjereno tak da meso nije problem... u pocetku bi kao sto si rekao za zacine kupio gotovu smjesu pa bi napravio u vise crijeva... jedno malo ljuce i sl da isprobam kako ce to meni ici!
Al prvo moram napravit pusnicu to cu ovo ljeto nadam se uspijet...

Please Prijava to join the conversation.

Moderatori: razor
Vrijeme kreiranja stranice: 0.330 sekundi
Pokreće Kunena Forum