Struja
Al odjebi ovu..nasi sam nesto daleko bolje. LED-ice! Trose jos manje a daju, kazu, bolje i vise.
npr. www.artas.hr/rasvjeta/LED.htm
a primjer kako svjetle punjene solarnim celijama (naravno po danu solarne po noci baterija koju su solarne napunile):
(slika ukradena sa drugog foruma of kors )
Please Prijava to join the conversation.
A za ovaj LED...mislim da to imas kupiti u pevecu i slicnim duskasima...one ukrasne lampe koje se ugradjuju u pod. Danju se pune a noću svjetle.
Mislim da je LED najbolje rjesenje :thumleft:
javi se ako ces narucivati
- [ctn]sluzavy_cro
- Platinski korisnik
- Zahvala primljena: 0
Evo sto sve covjek trenutno ima od rasvjete:
Na slici dolje je prikazana LED rasvjeta dvorista (slikano nocu, bez blica). 10W ledice su spojene direktno na Greensaver 12V/10Ah bateriju, a 3W ledice su spojene po 4 u seriju na isto takav izvor napajanja. U pozadini je rostilj osvijetljen warm white 10W ledicom, a stol je osvijetljen s 4 komada cool white ledicama (4*3W max, na bateriji 12V daje ~6W, tj. 4*1.5W).
U kuci se takodjer sada nalazi u svakoj prostoriji po cetiri 3W ledice spojene u seriju. Cijeli sistem se napaja solarno, pomocu dva panela od po 50W, na drugoj slici je prikazan smjestaj baterija i kontrolera u konobi, takodjer slikano nocu, bez blica - konobu osvjetljavaju 4 ledice ukupne snage ~5W.
Baterije se navecer odspajaju s napajanja te se prikljucuju na ledice. Sistem je malo primitivan, a u planu je provlacenje instalacije za rasvjetu, kao i prikljucenje sinusnog invertera 24VDC/220VAC/750W za pogon hladnjaka i skrinje.
Rasvjeta ledicama je puno ugodnija oku od stednih zarulja te se u praksi pokazalo da su tzv. warm white ledice najbolje za nutarnju primjenu a cool white za van.
U planu je postavljanje jos dva Solarisova panela od po 100W te prikljucenje Berenovih solarnih akumulatora pristojnijeg kapaciteta (24V/260Ah).
Kolko sam vidio po drugim postovima od istog autora, ima i solarne kolektore za toplu vodu i jos neke điđe miđe.
recimo:
neces vjerovat.. 41W , 0.32A, 2367lm. 85-240 VAC.. teska je 4 kile.. jbg izgleda ko reklama.ima u sebi 60 LEDica.I to nisu High Power..