- Zahvala primljena: 2
Guild Wars
- blackhawk
- Topic Author
- Posjetitelj
Blento napisao: Tu se ti varas...tamo ces vidjeti kako su funkcionirali nakon sto su doli pred Moskvu...kad su rusi
uveli T34 koji je bio znatno superiorniji od njemackih tenkova i protuteknovskih topova koji ih
jednostavno nisu uspijevali unistiti....pisao je da su cak sa 30-tak granata znali pogoditi tenk i
i njemu nista......to je bio razlog zasto ih je toliko poginulo pred Moskvom i zasto su ih rusi
odbacili od Moskve...
Imas napisano cak kako su preobuceni u NKVD usli u Moskvu i isli unistiti neku tvornicu oruzja..
kad su tamo vidjeli koliko tenkova imaju..i to kakvi su tenkovi...vec su onda znali da su izgubili rat
Opisivat ce ti sulude ideje njemackih zapovjdnika kako bi u jednom jurisu njemci izgubili po 1000 ljudi
jer su generali smatrali da se rusi ne znaju boriti ....kako su odbacivali njemacko oruzje i uzimali
rusko...opis napada na tvornicu traktora u Staljingradu..izvlacenje iz Staljingrada..ulicne borbe...
uglavnom ono sto se odvijalo u njegovoj jedinici....vecinom je opisuje put njegovog voda..tragedije..
o cemu su razgovarali..kako su prozivlajvali sve to...tesko je sve obuhvatiti...
Istina je da je u početku rata na istočnom frontu T-34 bio veliko iznenađenje za njemačku vojsku i protiv njega nisu imali prave protumjere.U to vrijeme(do 1941) većina panzer divizija je bila sastavljena od PzKpfw II(sa mnogobrojnim podverzijama) naoružanih sa 20mm topom koji nije bio dostatan za probijanje teže oklopljenih meta.Pz III tenkovi su tek polako ulazili u aktivnu upotrebu ali njihov glavni top od 37 mm također nije bio dostatan .Antitenkovsko oružje se uglavnom sastojalo od 37 mm topova koji također nisu mogli direktno probiti prednji oklop T-34 iako su bili sasvim dostatni za većinu drugih ruskih zastarjelih tenkova.Jedino sredstvo koje je moglo pouzdano probiti oklop t-34 tenka je bio StuG III Ausf A(Sturmgeshutz) samohodni top bez rotirajuće kupole od 75mm koji je u stvari bio predviđen za mobilnu podršku pješadiji a ne direktnu antitenkovsku borbu.Međutim njemačka vojske je već u petom mjesecu 1942(manje od godinu dana nakon prvih problema s T-34)imala odgovor u vidu jednog od najboljih tenkova u drugom svjetskom ratu(neki kažu i najbolji),poznatom Pantheru ili punim imenom PzKpfw V Panther Ausf A.Naoružan sa 75mm KwK topom sa lakoćom je vladao na svim bitkama gdje se pojavio,odnosno tamo gdje se nije pojavio Tiger koji je zatim preuzimao primat ali to je jedna druga priča...
Njemačka vojska je bila vrlo "fleksibilna" te je nalazila protumjere za neprijateljska oružja vrlo brzo i to na način da je novo oružje redovito višestruko nadvisivalo neprijateljsko te je bilo vrlo jednostavno za nadogradnju.
Blento napisao: Ne mogu se sad tocno sjetiti tocno jedinice..bio je u 6. Armiji ..386 Puk(ovo nisam siguran)..moram
provjeriti...
A da vidis samo zbog kakvih su gluposti njemacki vojnici bili streljani od svojih...
On je sudjelovao u Kaznjenickoj bojnoj..nacinejnoj od zatvorenika..koji su vecinom bili politicki
(a znas sto je to znacilo)...ili od dezertera i slicno.....slali su ih uvjek prve u napad..ostavljali
zadnje kod povlacenja....prvo bi se svi povukli..a onda oni kako bi znali....
postala je jos jedna postrojba slicnaj njihovoj..koji su na odjeci morali nositi neki znak..ne sjecam se...
mislim da je W...uglavnom..nacinjena je bila od onih koje su proglasili kukavicama...i degradiranim
casnicima...
Tamo ti cak opisuje da su ih jednom sastavili sa tom postrojbom od Luftwafe-a na kraju..al bilo je
tu svakavih rodova...
To upravo potvrđuje ono što sam napisao.Također nalazim neke nelogičnosti kod Hassela.Koliko sam zaključio po tvom pisanju on je praktički bio u SVIM poznatim bitkama u drugom svjetskom ratu.Iako moguće, meni je to ipak pomalo neobično.Također kažeš da je on bio smješten u nekakvu kažnjeničku jedinicu.Pitanje je zašto je bio kažnjen pogotovo kad sam saznao da je on zapravo bio dobrovoljac.Dobrovoljci,kao visoko motivirani vojnici u wehrmachtu su obično išli u SS Freiwiling(dobrovoljačke) jedinice koje su se obično nazivale po područjima gdje su osnovane.Tako na primjer su postojale divizija SS "Nord" koja je novačila dobrovoljce na području nordijskih zemalja(gdje se javio i Hassel) ili na području bivše jugoslavije poznata dobrovoljačka brdska SS "Prinz Eugen" divizija.Inače čak 60% Waffen SS vojnika je bilo nenjemačkog porijekla dakle dobrovoljci iz drugih zemalja dok je ipak 90% zapovjednog kadra bilo u članstvu Hitlerove stranke.
Kako je moguće da je dobrovoljac Hassel,dakle simpatizer nacizma odjedanput bio u "kažnjeničkoj bojni" na svim poznatijim bojištima u Europi i rusiji??
8O 8O
Blento napisao: E da..sto se tice da su morali biti pjesaci kad im je bio tenk unisten..skroz dok im nije dosao novi
tenk..ne znam zasto toliko sumnjas?...
Da sad ne pisem detalje iz knjiga..bilo bi najbolje da procitas..jer neki su toliko detaljno napisani
da se pojavila sumnja kod nekih da su ga poceli optuzivati da je izmislio sve...
Prije godinu dana kad sam citao te knjige..nasao sam na internetu da je stvarno ta njegova postrojba
bila na vecini tih ratista..o staljingradu imam jednu staru stratesku igru gdje su jako detaljno
pokazali strukturu i jedinice..tak da imas i njegovu..ali i hrvatske jedinice koje su se borile
rame uz rame njemackim..
Nisam ja rekao da obicni vojnici NIKAD nisu radili zvjerstva...al oni koji jesu bi znali biti streljani..
pred kraj rata vise nikog nije bilo briga...no u prvih godinu dana dok nije bilo kaosa u svemu tome..
striktno su se drzali pravila....dok je SS na samom pocetku odma radio pizdarije...
Ma ne sumnjam da su "morali" biti pješaci,sad kad si napisao da mu je tenk bio uništen.Sad ono što si pisao ima sasvim drugačiju konotaciju.Po tvom textu gore u drugom postu ispada da je Wehrmacht bio jedna gomila kaosa gdje se nije znalo hoće li posada Panzera ići u tenk ili u pješaštvo što nije točno budući da je njemačka vojska u ww 2 bila izvrsno organizirana vojna sila.
Blento napisao: U bitci za Bulge njemci su uveli nove Tigrove..il tzv KING TIGER za koje su americki tenkovi bili
sranje..te bi se morali gaaaadno namuciti da ih uniste...a da ne kazem da koliko su bili brojcano
nadmocniji tehnici od americkih...
Zapravo netočno,King Tiger je prvi put upotrijebljen u borbi blizu Minska u petom mjesecu 1944.King Tiger,iako najmoćniji tenk drugog svjetskog rata je bio poznat po svojoj tehničkoj nedovršenosti.Problemi sa ogromnom potrošnjom goriva i konstantnim kvarovima su se protezali do kraja rata i nisu bili ispravljeni.Također njegova ogromna težina(68t) je ograničavala borbu u ruskim prostranstvima gdje je mnogo King Tigera izgubljeno zbog gliba . Postoji priča koju sam negdje pročitao da je jednom u jednoj akciji u rusiji od 22 King Tigera koji su sišli sa vlaka njih 10 stiglo do bojišnice dok ih je 12 doživjelo kvar na putu.Međutim kao što sam već napisao nedostatak goriva odnosno propust zarobljavanja savezničkih zaliha goriva je označio kraj Bitke za Ardene.Bez obzira koliko je tenk moćan bez goriva je nepokretna meta za savezničku zračnu podršku zar ne?
Blento napisao: Ipak mi se cini da malo omalozavas same knjige Sven Hassela a nisi niti cuo za njih..kamo li ih procitao
Pitaj Matu..i on je veliki ljubitelj tih knjiga..bar one koje je procitao...
Mene osobno vise ne zanimaju nekakve statisticke brojke i sturi opis pojedinih bitaka pisanih
sa stajalista generala..koji su na svim stranama bili daleko od bojista..u ugodnim vilama..dvorcima..
prejedali se i napijali..a da blago uopce nisu imali pojma o samom stanju na prvoj liniji..i gdje je
ona uopce...te izdavanja iracionalnih naredbi koje su docekivane sa podsmjehom u prvim redovima..
i zbog kojih su svejedno ginuli tisuce i tisuce ljudi u jednom danu...
Istina je da je iskustvo čovjeka koji je prošao rat(bez obzira na nelogičnosti) puno interesantnije za čitanje ali ja ovdje govorim o konkretnim podacima.Bez obzira koliko je podsmjeha bilo na bilo kakvu
naredbu ona je morala biti izvršena jer su posljedice bile jasne.Metak u čelo od nadređenog oficira.Da budemo na čisto, jako dobro znam da su mnoge naredbe bile u najmanju ruku nelogične ali one su direktno vezane uz čitavo nacističko izokrenuto poimanje svijeta.Vojnik na terenu nije imao previše izbora po tom pitanju bez obzira koliko se tome protivio.
Blento napisao: Sumnjam da si procitao negdje da su u prvom napadu njemackih tenkova u bitci za Kursk...najbolje
tenkove (Tigrove...Pantere...Ferdinande i ostale) ..oko mislim oko 500-tinjak njih...unistili njemacki
bombarderi greskom....Za same brojke ti ne mogu garantirati da su tocne..jer ipak sam citao te knjige
prije godinu dana..i trenutno nisu kod mene..vec sam ih ostavio u VK...tak da ne mogu provjeriti..
Da brojke jesu malo prevelike ako uzmemo da je sveukupna njemačka Panzer sila u bitki kod Kurska bila 2700 tenkova što bi značilo da je čak 20%(!) njemačkih tenkova bilo uništeno od prijateljske vatre...
Blento napisao: Glupo mi je sad ovako raspravljati..jer sam ipak u uvjerenju da su neciji memoari koje je prezivio jedan covjek..ipak autenticniji od memoara jednog generala...
Pogotovo ak je covjek prezivio u jedinici koja je imala zrtve od nekoliko desetaka tisuca...a kaze da je sam kraj rata i slobodu prezivjelo njih sedmero...i svi su bili ranjavani nekoliko puta...vecina ih je ostala invalidima...
pogledaj ovaj link
www.svenhassel.info/
tu imas sve o njegovoj postrojbi...djelima..slike...knjige te po odlomcima sto se desavalo itd...
u ovoj je postrojbi bio ." ...
u rusiji je bila djelom 6..Armije..a kasnije su ih slali i u Monte Cassiono..te u Normandiju kod Cean-a....
Ne znam baš kako si ovdje ubacio memoare generala Rommela kojeg čitam sa knjigama koje si ti čitao jer to ovdje nije ni tema.Ono što pišem jest ravno "iz glave" dakle ne iz memoara Ervina Rommela (ma kako oni interesantni bili ).
Vjerujem da je Hassel zaista bio u njemačkoj vojsci ali detalje koje sam saznao o njemu ću ti ovdje javit nakon što ga "prorešetam" na jednom forumu o drugom svjetskom ratu gdje sudjeluju pravi povjesničarii koji znaju daleko više od mene i će znati prave informacije o njemu kao o piscu i ratniku
Blento napisao: inace knjigu mi mozes poslati na [email protected]
Ok šaljem ima skoro pet mb pa će malo potrajat skidanje ali se isplati vjeruj mi.
Please Prijava to join the conversation.
- unn4m3d
- Posjetitelj
naime...veliki sam ljubitelj igre Panzer Elite...al nikad nisam nabavio drugi nastavak?..tj ono na
ruskom bojistu...jel imas ti mozda?.....
Sad...Panther je zapravo nastao nakon sto uzeli ruski T-34 i prema njemu napravili tenk...tak da
je to zapravo "plagijat"... )) ..
dobro o tenkovima nemam nikakvih zamjerki...najbolje mi je to sto su Njemci imali optiku s kojom
se moglo odrediti udaljenost tenkova...nisam siguran za ruse..al ameri to nisu imali...
na kraju rata su cak imali optiku za nocno gledanje...
Istina da su njemci imali najbolje oruzje...al problem u tome sto su ga imali premalo..bilo je
prekomplicirano i znalo im je cesto blokirati....od samih mitraljeza pa do vecih stvari...
zato su se njemci pokusavali dokopati ruskog oruzja i njime ratovati...
Problem u rusiji je bio sto bi im oruzje smrzlo..tak da nisu uopce mogli pucati iz njega..dok
rusko oruzje nije imalo tih problema...ak i je..onda u puuuno manjoj mjeri...
Ne znam kako su rusi rijesavali problem smrzavanja tenkova..no Sven opisuje kako bi im se na
-40 stupnjeva smrznula hrana u kocke leda..kako ne bi mogli pokrenuti tenkove i celik u njima je
pucao na samo malu silu..(npr rucke za upravljanje tenka i sl) ...
Sven je postao zatrobljenik tako sto je otisao (nakon rata u poljskoj) na kraci odmor..te se nije
vratio u vojsku (zbog neke cure)..te su ga poslali u zloglasni zatvor...jedno vrijeme je bio tamo
i gledao kako su ubijali ljude oko njega...pa su im ponudili da deaktiviraju neeksplodirane bombe
americkih i britanskih zrakoplova...i na kraju im ponudili..ili cete u rat..ili cemo vas ubiti...
tako je zavrsio u njemackoj PENAL jedinici...
Da on nije bio simpatizer nacizma...on je Danac koji je zbog gladi morao se prijaviti u njemacku
vojsku...nakon napada na Poljsku...i kraja borbi u poljskoj..dobio je dopust...
On nije bio u Sjevernoj Africi....i nije bio na plazama u Normandiji..vec sjeverno gdje su ocekivali
iskrcavanje...kad su se ameri iskrcali u normandiji onda su ih prebacili kod Ceana...
nakon toga su ih poslali u Pariz i tamo mozes vidjeti razlog zasto Pariz nije unisten...od njemaca..
Uglavnom kad pogledas kretanje njegove jedinice..tocno vidis da je sve povezano..kronoloski i linijski..
kako se pomicala fronta....
Zanimljivo al u svim tim pricama da je on sve to izmislio..nmitko ..ama bash nitko nije dokazao da
ta njegova jedinica nije postojala..i u svim tim bitkama je 16 Panzer (ili djelovi) sudjelovali...
Sto se tice onoga da "su morali biti pjesaci"....tamo je opisao da rusku posadu tenka uopce nisu slali
u borbu kao pjesadinca...znaci..ak je ruskom tenkistu unisten tenk..on je otisao u pozadinu i cekao novi
tenk...dok su njemci poslali svoje ui pjesadiju dok nije dosao novi tenk...
Da on nije bio simpatizer nacizma...on je Danac koji je zbog gladi morao se prijaviti u njemacku
vojsku...nakon napada na Poljsku...i kraja borbi u poljskoj..dobio je dopust...
Sto se tice broja tenkova u bitki za Kursk...podaci su da je na svakoj strani bilo oko 5000 tenkova..
a ne 2700....to je skoro duplo manje...
Recimo u bitci za Varsavu..Sven navodi da su njemci izgubili 500 tenkova..dok mnoge knjige navode oko 200-300
Ajd daj mi taj link od tog foruma....inace moj stari je povjesnicar i procitao sam hrpu tih knjiga....imam i nekoliko VHS kazeta dokumentarnih snimaka rata.....
i de nabavi PANZER ELITE nastavak....aaaaaaaa...ocu to igraaaaaat
Kad je Hitler odlucio napasti rusiju, krenuo j u 3 ili 4 mjesecu i nije se nadao da ce se toliko muciti s njima posto je imao najbolje oruzje ali rat se produzio i na zimu a topla odjeca i hrana nije stizala za njemacku vojsku. Nafta u tenkovima im se pocela smrzavati makar su stavljali zarulje u rezervar kako bi barem malo ugrijali naftu a i ako se vratimo dublje u proslost znamo da je i Napoleon izgubio rat u Rusiji zbog prejake zime i sto Rusi nisu ostavljali nista iza sebe prilikom povlacenja tj. palili su svoje kuce....
Rusi su bili pametni sto su imali transportne pogone gdje su radili oruzje tj. pogoni su bili montazni... te kako su njemci napadali oni su se povlacili i s tim odma proizvodili oruzje.
Kad se pojavio T-34 bio je najbolji tenk u 2. svj. ratu cak je bio i bolji od tigra.
Hitler se zeznuo sto je napao rusiju i objavio rat amerima kad su japanci napali amere. Njemacka vojska se nije mogla boriti na dvije strane zato sto je njemacke populacije bilo premalo...
A sad zasto sam ja uzeo Waffen SS kao nick, ne zato sto se slazem sa zlocinima koje je njemacka vojska (SS-ovci koji su cuvali logore a ne oni koji su se borili na boisnici)napravila u 2. svj. ratu nego sam ljubitelj njihovog oruzja.
samo jedno...kad se pojavio T-34 (Medium tank) ...tad jos nije postojao Tigar ..
T34 se pojavio jos 1940..al u malim kolicinama...tek pred Moskvom rusi su ga koristili u velikom broju......odgovor tome tenku se pojavio ubrto
Panther V ....da bi nakon njega dosao Tigar I..koji je svoje prve bitke
vodio u Sjevernoj Africi ..inace koliko mi se cini i Panter je medium tank..
dok je Tigar heavy tank ....malo mi glupo to prevoditi na nas jezik...
Kasnije su se pojavili Jagdpanzer IV tank-hunter, Nashorn and Hummel..
pa Elephant i slicni
uglavnom na tigrovo postolje se kasnije pojavljuju Ferdinandi koji su
opet bili odgovor na SU-122 i SU-85 (ak se ne varam u brojkam) ...
..tak da T34 nije nikako bolji od Tigra...samo sto je proizveden u daaaaleeekooooo vecem broju...
- procyon
- Posjetitelj
WaffenSS napisao: ... ne zato sto se slazem sa zlocinima koje je njemacka vojska (SS-ovci koji su cuvali logore a ne oni koji su se borili na boisnici)napravila u 2. svj. ratu nego sam ljubitelj njihovog oruzja.
ccc ljubitelj oruzija... cccc